Växeln, hallå, hallå!


Knalleland

Hej!
Sov hos Linda & Mio igår till idag. Vi gick på Knalleland idag, som är ett köpcentrum.
Jag köpte inget men ville gärna köpa några grejer på Lagerhaus.
Vi gick till Lekborgen som Mio fick leka på ett tag. Hade inte med mig kameran då :(


Höstlov!

Hej!
Det var ett tag sen jag skrev, men nu kommer ett rykande färskt inlägg som du kan läsa om och om igen.....
Är i Borås nu och hälsar på mormor och alla dom andra. Kom ju hit med mamma, pappa och Julia i lördags. Jag sov hos Linda då. Julia och jag blev magsjuka i söndags natt. Den enda som klarade sig i stort sett var mamma. Jag blev bättre igår så jag stannar kvar här medan mamma, pappa och Julia åkte hem igår.
Idag vet jag inte vad vi ska göra. Nån dag måste jag till
stämpelbutiken :)

Innedag

Hej!
Har inte gjort nåt speciellt idag. Pappa och Julia åkte till Marieberg så jag var själv hemma ett tag.
Jag läste min bok. Har pyttelite kvar nu.
Tittade på Färjan också som jag inte såg i måndags.
När pappa och Julia kom hem tittade jag på Titanic (hade inte sett den förren nu, vilket har varit en skandal enligt mig).
Den var ju jättebra (typ bästa filmen ever, eller nåt)! Jag ville inte att den skulle ta slut (fast den är 3h och 7 min).



Prao dag 4

Hej!
Är hemma på lunch nu. Ska tillbaka kl.12.00.
Jag var med på Riddarskolan nu på förmiddagen. Jag har också gått på Riddarskolan fast för..... 5 år sen tror jag.
Barnen som går där går i 4:an och varje gång man kommer dit är det ett tema t ex mod, ärlighet, tålamod, fullvärdighet och idag var det vänskap. Vi gör en aktivitet som har med vänskap att göra. Idag spelade vi ett (speciellt) spel.
I slutet får alla varsin sten som står för vänskap och så får dom stoppa den i sin lilla Riddarpåse. När dom har fått alla stenar ska alla dubbas till riddare.
Kl. 12.15 börjar ett nytt pass med nya barn och dom ska ju också få spela spel.

Imorgon är det Öppna förskolan igen med massa bebisar ;)

Rallybrudar

Såg filmen Rallybrudar igår på bio.
Jag tyckte den var ganska bra. Sevärd!



Eva Röse spelar veterinärassistenten Ulla som tagit jobbet bara för chansen att få köra snabbt på värmlandsvägarna. Marie Robertson spelar storbondens dotter Birgitta som drömmer om Paris men istället blir Ullas kartläsare. En annan stor roll i filmen - lokaltidningens redaktör Melin som spelar trummor i ett dansband på fritiden - görs av folkkäre Janne "Loffe" Carlsson.

 3/5 hallon

Prao dag 1

Hej!
Började min prao idag i kyrkan. Fick alltså vara i barngrupperna och sådär.
Började ca. 9.30. 10.00 kom barnen som skulle vara på kyrkans barntimmar.
Det var bara 5 barn, vanligtvis brukade det vara 4 men det blev en extra idag.
Det höll på i 2 timmar. Tyvärr fick jag inte vara med på slutet för jag skulle gå och äta då (ville ju vara med och leka gömma nyckel). Fick vara med när dom klistrade in en bild i deras bok som de alltid gör också hann vi rita ett stort träd (jag fick gå ut och plocka löv som vi skulle klistra på sen). På slutet var det fruktstund + saga.

12.30 fick jag vara med Viktoria (hon jag ska vara med för det mesta). Vi gick och handlade grejer till skaparverkstan' som skulle vara senare. 14.30 kom en tjej som också jobbade på skaparverkstan'. 15.30 började det. 28 barn blev det totalt (Julia är med också)!!! Idag skulle vi måla/stämpla på t-shirts. Eftersom det var så många barn fick de bli indelade i 3 grupper, så alla skulle inte göra samtidigt. Jag hjälpte till så gott jag kunde med färger och stämplar och grejer.
Första gruppen som målade var bara tjejer. Man märkte snabbt vad som var populärast att skriva på tröjan: EMD!
Vissa la till åt litet hjärta också....
Det stora samtalsämnet var: EMD (dom var nämligen på besök i vår lilla stad i fredags och uppträdde).
Vissa hade fått autograf, en annan hade fått puss på handen av Danny. Jag skrattade inombords....

Dagen har varit kul! Imorgon är det babysång på morgonen ;)
Hejdå!


och Piccadilly Circus ligger inte i Kumla

Har läst ut "och Piccadilly Circus ligger inte i Kumla" i skolan.
Jag tyckte den var jätte bra! Jag gillar Håkan Nessers sätt att skriva. Egentligen är ju inte berättelsen så speciell utan det är detaljerna, allt runt om kring som är bra. Såna där små oviktiga detaljer. Man kände igen sig lite i "Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö" men den var snäppet bättre. Eftersom berättelsen utspelar sig i Kumla känner man igen många ställen som näms. Det är extra kul! Slutet var väldigt överraskande. Det blir kul att se filmen som precis blivit klar med inspelningen.



"Bilden brändes fast i mitt minne som på en lertavla, och har funnits där alltsedan dess. Om jag verkligen hade tagit ett fotografi kunde det ändå inte ha varit tydligare. Signhild i ljuset, Ester i mörkret. Poeten Olsson och O Sole Mio i sina skinnställ, klara för avfärd. En augustiförmiddag 1967. Och så höjer poeten handen och grenslar den brummande Enfielden. Petar in en växel, drar på gas och smattrar iväg. Några småstenar sprätter. Det är den sista dagen på sommarlovet.Det är sommaren 1967. Mauritz är 17 år och längtar ut i världen. London, Paris, San Francisco - Dylan, Joyce, Sgt Pepper. Det är kärlekens sommar - men inte enbart kärlekens. Avgörande och gåtfulla saker händer i den lilla staden på Närkeslätten, i Världens mitt. Och efter den här sommaren kommer Mauritz inte att vara samma människa längre."


 5/5 hallon

Det ska bli ett sant nöje att döda dig

Har lyssnat klart på Magdalena Graafs egna berättelse Det ska bli ett sant nöje att döda dig.
Den var ungefär som jag trott. Väldigt stark. Jag tänkte ofta "Hoppas det inte händer igen" osv.



"I boken Det ska bli ett sant nöje att döda dig! berättar Magdalena Graaf om det äktenskap som hon ingick som gravid nittonåring. Vad som till en början var ungdomlig familjelycka med en omtänksam om än kriminellt belastad man övergick snart i misshandel och fullständig terror. Magdalena Graaf skildrar trovärdigt och med den inlevelse som bara egna erfarenheter kan ge, hur hon till slut lär sig att leva med makens våldsamma raserianfall, trots att de utgör ett dödligt hot. Hon ber inte om medlidande, utan beskriver osentimentalt och rakryggat hur den unga Magdalena sakta bryts ner. Hon visar också vilken betydelse stödet från föräldrar och vänner haft för att ge historien ett lyckligt slut.
Det här är en naken och mycket dramatisk skildring av en ung mammas kamp för att överleva och skydda sig själv och sitt barn för en man som när som helst kan gå till attack. Magdalena Graaf ger oss en berättelse om social misär och kvinnomisshandel, men också om styrka, stolthet och mänskligt mod. Hon ger röst och samtidigt hopp åt många kvinnor som befinner sig i en liknande situation. Med sin historia vill hon återupprätta inte bara sig själv utan också alla de kvinnor som fallit offer för manligt våld.
I boken berättar Magdalena Graaf även om sin uppväxt med två sökande och kärleksfulla föräldrar, samt om tiden efter flykten från äktenskapet, den framgångssaga som innebar att hon och hennes syster Hanna inte bara blev kända utan även något av ett begrepp i Sverige. Den här avslöjande berättelsen visar att man kan lyfta sig själv ur det svartaste mörker och den djupaste förtvivlan och med hjälp av andra vinna självrespekten åter och få ett värdigt och innehållsrikt liv."

 3/5 hallon

Veckan lider mot sitt slut

Hej!
Hade eget föredrag i skolan idag, på svenskan.
Vi håller på med olika författare och jag redovisade idag om Agatha Christie.
Nästa vecka har vi två prov. Vecka 42-43 är det prao :) ...veckan efter, lov!

Vet inte vad jag ska göra i helgen, vad ska ni göra?